Tyrannos

Geplaatst op: 11-11-2013

Deze gigantische en angstaanjagende dino wordt ook wel de Tyrannosaurus of de T. rex genoemd. Het eerste fossiel van deze vleeseter werd gevonden in 1874 en werd naar het geslacht genoemd, namelijk Tyrannosaurus Rex, wat de koning van de Tyransauriërs betekende. Deze reusachtige vleeseter werd wel veertien meter lang en kon wel acht ton zwaar zijn! Kenmerken van deze dino zijn de sterke hoge achterpoten en zijn korte brede staart waarmee hij zijn horizontale romp in evenwicht hield. Hij had een grote kop met enorm gespierde kaken en gigantische tanden waarmee hij flinke bijtkracht kon uitoefenen. Het enige wat niet groot en gespierd was bij deze dino waren zijn korte voorpoten.

Het grootste vleesetende monster

Toen de T. Rex ontdekt werd, was hij de grootste vleesetende dino die bekend was en daarmee de grootste landroofdier uit de geschiedenis. Andere bekende landroofdieren zoals de Allosaurus fragilis en de Megalosaurus wogen maar een derde van de enorme T. Rex. Toen er in 1993 een nieuwe soort dino werd beschreven was dit een schok voor vele. Er was namelijk een dino gevonden die nog groter was, namelijk de Gigantosaurus. Dit enorme roofdier stootte de T. Rex van de troon en een nieuwe kampioen werd gevonden. Echter was er in 1915 nog een grotere dino gevonden. De Spinosaurus had een lengte van wel vijftien meter. Later werd er nog een groter exemplaar gevonden van de Spinosaurus, van zelfs wel achttien meter!

Een rennende of slome T. Rex?

Jaren lang is er gespeculeerd dat de T. Rex niet kon rennen. Voor zo'n groot dier als de T. Rex zou het uiterst moeizaam zijn om zich snel te bewegen en een val zou dodelijke gevolgen voor het beest kunnen hebben. In augustus van 2007 is er aan de hand van een revolutionair computermodel met een aantal dino's een virtuele wedstrijd gehouden. De dino's werden vergeleken met kippen en struisvogels waarna bleek dat de T. Rex een topsnelheid van ongeveer 40 kilometer per uur zou kunnen halen.