Stegosaurus

Geplaatst op: 11-11-2013

Een van de meest bekende dinosauriërs is de Stegosaurus. De naam stegosaurus betekend letterlijk 'dak hagedis'. Hij is mede zo bekend door zijn opvallende uiterlijk. De stegosaurus had lange rechte achterpoten en korte sterke voorpoten. Door deze achterpoten kon hij niet rennen. Erg vervelend wanneer hij zichzelf moest verdedigen, maar daar had hij iets anders voor.

De opvallende platen

Hij had een lange staart die hij goog hield, waarop enorme lange stekels op zaten. Hier kon hij zich mee verdedigen tegen roofdieren. Daarnaast werd hij extra beschermd door zeventien grote puntige platen die om en om op zijn rug tot het einde van zijn staart geplaatst waren. Geleerden weten niet precies waarvoor deze platen waren. Het kon zijn voor extra bescherming tegen roofdieren, maar het kon ook gebruikt worden om indruk te maken op soortgenoten, voor communicatie of zelfs om af te koelen. De platen werden gebruikt voor communicatie door er meer bloed in te laten stromen, waardoor ze feller van kleur zouden worden. Dit kon roofdieren afschrikken en vrouwtjes aantrekken. De platen werden ook ingezet om af te koelen. Hij ging dan bijvoorbeeld met zijn platen in de wind staan, zoals de olifant dit doet met zijn grote oren.

Een echte planteneter

De Stegosaurus had een kleine lange kop met snavel en kleine tanden. Dit zorgde ervoor dat hij planten kon eten, die zonder te kauwen doorgeslikt werden. Omdat hij een korte nek had, zou het kunnen dat het dier op zijn achterpoten ging staan om bij bladeren te komen, maar verwacht wordt dat hij zich hield aan de planten op de grond, die groeiden in het droge landschap waar hij leefde. Hij had een lengte van negen meter en kon wel twee ton wegen. Daar gingen dus heel wat planten in!