Ocelot

Geplaatst op: 11-11-2013

De ocelot is een katachtige die ook vaker voorkomt onder de naam van pardelkat. Het is een klein soort en leeft voornamelijk in Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Zoals de meeste katachtige zijn deze dieren actief in de nacht en zijn ze overdag veel in bomen te vinden. Je kunt de ocelot herkennen aan zijn luipaardachtige uiterlijk maar kan soms ook in het zwart verschijnen. Hij heeft lange poten en kan maximaal zo'n 1,25 meter lang worden waarbij ook nog een staart van 40 centimeter bijkomt.

De leefgebieden

Deze mooie dieren worden helaas met uitsterven bedreigd en er zijn laatst nog maar 80 tot 120 van deze dieren geteld. Ze komen voornamelijk voor in rotsachtige gebieden of juist in gebieden waar veel gewassen staan want het zijn echte klimmers en houden ervan om zicht te verschuilen. De leefomgevingen van het dier lopen erg uiteen en het is jammer om te zien dat steeds meer van deze gebieden verdwijnen en de dieren dus ook. De vacht van een ocelot is ook erg gewild door modeketens en er wordt dan ook veel op gejaagd en zelfs gefokt voor de verkeerde doeleinden.

Eetpatroon en leefgedrag

Zoals je al vaak ziet bij de gewone huiskatten jaagt de ocelot ook een beetje op dezelfde manier want wanneer een prooi in het vizier ligt dan drukt hij zijn lichaam tegen de grond en wacht stilletjes op het juiste moment om toe te slaan. De prooien van een ocelot zijn meestal kleine dieren zoals hagedissen, konijnen, kleine vogels, kleine herten, eekhoorns, ratten en nog veel meer, met maar één beet is de prooi direct dood. De ocelot leeft vaak alleen of in een paar en wanneer een vrouwtje jongen krijgt zal er een draagtijd van ongeveer 70 tot 115 dagen aan vooraf gaan. De jongen hebben al direct vanaf de geboorte de mooie luipaardvacht.