Liefde tussen dieren

Geplaatst op: 11-11-2013

Veel dieren zijn net als mensen monogaam en hebben maar één partner op hetzelfde moment, vaak gebeurt de voortplanting steeds bij dezelfde partner. Een goed voorbeeld van een dier dat monogaam is, is de pinguïn. In de tijd van paring zoeken pinguïns zich op en vormen koppels, ze broeden om en om het ei en zijn zowat onafscheidelijk van elkaar maar na de tijd van paring is dit voorbij en in de nieuwe tijd van paring nemen ze vaak een nieuwe partner. Het zijn dus eigenlijk heel goede versierders. Menig mens kan daar een voorbeeld aan nemen.

ADH hormoon

Er is onderzoek gedaan naar monogamie onder dieren en hieruit is gebleken dat dieren met een verhoogd ADH hormoon in hun lichaam meer monogaam zijn dan dieren die dit niet hebben. Er is zelfs een onderzoek gedaan onder dieren die normaal niet monogaam zijn waarbij nu een hormoon manipulatie had plaatgevonden waardoor het gehalte aan ADH hormoon vergroot was. Deze dieren werden hierdoor verliefd op elkaar en bleven hun partner trouw. Het is trouwens niet alleen hormoon dat een rol speelt in de relatie tussen mannetjes en vrouwtjes dieren. Ook in het proces van verleiden komt scheikunde kijken. Wellicht heb je wel eens van feromonen (lees over de werking bij mensen via Feromonen X) gehoord. Deze stof zorgt ervoor dat mannetjes een geheime aantrekkingskracht krijgen over vrouwtjes. En zij zich maar afvragen hoe het toch komt dat ze ineens zo veel zin in een relatie hebben.

Familie liefde

Dieren zijn net als mensen erg zorgend over hun jongen, deze band duurt soms heel lang maar kan ook binnen een kortere tijd verwateren. Bij veel zoogdieren blijft deze zorg redelijk lang voortbestaan en de ouders zorgen dan voor bescherming, voeding en opvoeding van hun jongen. Vogels zijn ook dieren die vaak langere tijd voor hun jongen zorgen totdat ze het nest kunnen verlaten, de ouders brengen hierbij constant het voedsel en leren de jongen ook vliegen zodat ze snel het nest uit kunnen. Voor reptielen is deze familieliefde in mindere zinnen te vinden, sommige eieren worden zelfs gewoon ergens gelegd waarbij de moeder hierna weer verdwijnt en dus nooit haar jongen zal zien, beschermen of voeden. Veel dieren kunnen door hun liefde goed vergeleken worden met hoe de mens leeft en omgaat met liefde.