Leeuw

Geplaatst op: 11-11-2013

De koning van de jungle, de leeuw! In Afrika is dit een van de grootste roofdieren onder de katachtigen. Alleen de tijger is groter dan de leeuw. Een volwassen mannetjes leeuw kan namelijk wel een gewicht van 200 kilo bereiken en een lichaamslengte van wel twee meter hebben. Je herkent een mannetjes leeuw aan zijn kortharige geelbruine pels en zijn prachtige manen die zorgen voor een imposant uiterlijk. De leeuw wordt ook niet voor niets veel gebruikt als afbeelding in vele wapens. De vrouwtjes zijn een stukje kleiner en hebben geen manen. Ook de kleur van de pels van de vrouwtjes is een stuk lichter.

De vrouw doet het werk

Hoewel mannetjes leeuwen er erg indrukwekkend uitzien met hun manen, doen de vrouwtjes het werk. De leeuwinnen jagen het liefste vroeg in de ochtend, op het koelste deel van de dag. De leeuwinnen jagen in groepen, gaan dan benedenwinds van de kudde in een hinderlaag liggen en wachten tot een van de leeuwinnen de kudde naar hun toe beweegt.  Ze komen dan plotseling uit hun dekking en jaagt de kudde dan in een hinderlaag. Hoewel de vrouwtjes dus het werk doen, eten eerst de mannetjes. Na de mannetjes mogen de vrouwtjes en dan pas de welpen. Er heerst een grote voedsel nijd en wanneer een leeuw zijn plaats binnen de rangorde niet weet te verdedigen, kan hij snel in hongersnood komen. Na het eten slapen de leeuwen en houden dat zeker twintig uur van de dag vol.

De favoriete prooi van de leeuw

Leeuwen jagen het liefste op grotere prooien, omdat ze de prooi met de hele familie moeten delen. Over het algemeen jagen ze het meeste op prooien zoals de antilope, gazelle, zebra, buffel, impala of giraffe. Daarnaast eet een leeuw niet alleen het dier wat ze zelf hebben gevangen. Ze willen ook nog wel eens een prooi afpakken van bijvoorbeeld hyena's.