Hyena

Geplaatst op: 11-11-2013

De hyena heeft voornamelijk zijn leefgebied in Afrika en Azië en kan zich benoemen als een middelgroot roofdier. Dit roofdier was zelfs vroeger te vinden in Europa maar heeft zijn leefomgeving verkleind en het gehele aantal van de hyena is ook teruggelopen. Wil jij alles ontdekken omtrent de Hyena en waar deze diersoort vandaan komt? Lees dan snel verder op Dinohunter.nl wij bieden jou namelijk de volledige informatie over de hyena.

Afkomst

De hyena heeft veel weg van een hond maar des al niet te min wordt hij verwant met enkele katachtige. Er waren vroeger veel soorten van dit roofdier maar er zijn helaas nog maar 4 soorten overgebleven, dit zijn de gestreepte hyena, bruine hyena, aardwolf en de gevlekte hyena die allen tot de Protelinea behoren wat een subfamilie is. We weten nu dat er zo'n 17 uitgestorven soorten zijn van dit roofdier dat zijn leefomgeving in Europa, Afrika en Azië had en er zich zelfs een soort genesteld had in Noord-Amerika, maar dit was helaas niet van lange duur doordat de hyena niet kon concurreren met andere hondachtige roofdieren.

Het gedrag

De hyena leeft in groepen bij elkaar, deze groepen worden ook wel een 'clans' genoemd waarbij de grootte afhankelijk is van het voedselaanbod op het leefgebied. De vrouwtjes in een clans zijn het meest dominant en moeten hierbij ook als eerste gegroet worden door de soortgenoten. De hyena eet voornamelijk voedsel op dat door andere dieren al gedood zijn maar ze zijn ook in staat om zelf voor prooien te zorgen doordat ze in de grote groepen leven. Deze groepen gaan dan mogelijke prooien achtervolgen en omsingelen waardoor de prooi helemaal uitgeput raakt en makkelijk te vangen is. Wanneer je denkt aan een hyena denken veel mensen ook aan het lachende geluid dat deze roofdieren maken. Het geluid komt vooral 's nachts voor wanneer ze op jacht gaan want wanneer er een prooi gevonden is of wanneer er gevaar op de loer ligt wordt er met deze 'lach' gecommuniceerd.