Cheetah

Geplaatst op: 11-11-2013

Het snelste landdier en de snelste jager van heel Afrika, natuurlijk hebben we het hier over het prachtige dier de cheetah. Zijn flexibele ruggengraat, grote lever, vergroot hart en slanke, maar gespierde postuur maakt de cheetah tot het snelle dier dat hij is. Zijn zachte vacht met ronde zwarte vlekken maakt hem een goede jager. Zijn vacht is een goede camouflage die ervoor zorgt dat de cheetah zich kan onderscheiden van andere katachtigen. De cheetah is namelijk geen nachtdier en jaagt overdag. Het gezichtsvermogen van de cheetah is 's nachts niet zo goed als dat van zijn naaste familie. Hij kan zijn klauwen niet intrekken en hij wordt ongeveer 1,35 meter.

De snelle levenswijze

De cheetah wordt niet voor niet het snelste dier genoemd. Hij kan snelheden behalen van wel 110 kilometer per uur. Met deze snelheid kunnen ze wel sprongen maken van zeven of acht kilometer per uur, waardoor de cheetah binnen een paar seconden dicht bij zijn prooi kan zijn. Een aanval duurt ook nooit langer dan één minuut. De gemiddelde aanval is 20 seconden en de helft van alle pogingen zijn succesvol.

Een goede moeder

De cheetah is een goede moeder. Als ze een prooi heeft gevangen laat ze altijd eerst haar welpen eten. Het kan dus wel eens voorkomen dat een prooi te klein is voor alle monden die gevuld moeten worden. Toch laat ze dan eerst haar welpen eten, waardoor ze zelf misschien wel twee dagen geen eten heeft. Een volwassen cheetah eet gemiddeld drie kilo vlees per dag en kan zelfs wel tien dagen zonder water! De favoriete prooien van de cheetah zijn gazelles, impala's, gnoes, wrattenzwijnen en stekelvarkens.