Diplodocus

Geplaatst op: 11-11-2013

We weten natuurlijk dat de dinosauriërs eeuwen geleden leefden, dat geldt ook voor de Diplodocus dat ook een ras was binnen de gehele dinosaurus samenleving. Dit dier leefde meer dan 150 miljoen jaar geleden in het gebied dat we nu kennen als Noord-Amerika. De naam van dit dier is afkomstig van de vorm van de staartwervels die balkvormige dubbele uitsteksels had aan de onderkant hiervan. Othniel Charles Marsh heeft deze naam bedacht nadat hij een fossiel van het dier ontdekte in 1877.

Herkenbare vormen

Een diplodocus was een grote dinosaurus die maar liefst 25 meter lang kon worden en soms wel een gewicht had van 12 ton, toch zijn wetenschappers er niet helemaal over uit wat de lengte echt was want er zijn soortgelijke dinosauriërs gevonden die tot wel 30 meter konden worden. Het gewicht van de diplodocus klinkt veel maar was in vergelijking met zijn grootte en lengte aan de licht kant dit kwam voornamelijk doordat de botten lichtgebouwd waren. De botten waren hol van binnen en zaten in verbintenis met de romp waar luchtzakken zaten, hierdoor was de ademhaling van dit gigantische beest toch goed. De vorm van de diplodocus was eigenaardig want met een ontzettend lange nek en staart verwacht men ook een bijpassende romp maar deze was in tegenstelling heel erg klein.

Het gedrag van een diplodocus

De diplodocus was een vegetariër die het moest hebben van planten en grassoorten, de dieren leefde voornamelijk in warme gebieden waarbij er een goed onderscheid was te vinden van een droog seizoen en een nat seizoen. De leefgebieden waren vaak droog met weinig gewassen maar die werden vaak wel doorbroken door kleine riviertjes. Het is tot op de dag van vandaag niet zeker wat ze precies aten omdat sommige wetenschappers denken dat het een waterdier was en andere denken dat het een echt landdier was. De staart had bij zowel waterdier als landdier de functie van omhoogduwen want in het water zou hij adem moeten halen boven water en wanneer hij op het land leefde kwam hij zo makkelijk bij hogere bomen. Het mysterie rond dinosauriërs is er nog steeds en dat blijkt ook maar weer bij de diplodocus.